3/14/2014

FOUND THIS

Semalam pergi Daurah dengan adha dan athirah merangkap usrahmate saya.



Tajuk Daurah : "Bagaimana Interaksi Dengan Al-Quran"
By : Lecturer Mechanical Engineering (tak ingat nama)


Pengisian daurah banyak, tapi kali ni nak kongsi tentang satu lirik lagu yang kami baru dengar malam tadi. After ustaz selesai penyampaian, seorang brother dijemput ke hadapan untuk buat persembahan solo. Siapa tak kenal brother tu, selalu jadi MC untuk program QYC and Head Bureau untuk Tafseer Series yang saya pernah join dulu. Di hadapan audience, dia kemudian memperkenalkan sebuah lagu, tajuknya Ya Ilahi. Lagu ni asalnya dinyanyikan oleh orang-orang di gereja untuk tuhan mereka, dengan lirik yang berlainan, tapi musicnya sama. Kemudian penyanyi Ya Ilahi ni nyanyikan semula dengan music yang sama tapi lirik yang berlainan. Eh terkeliru jap dengan ayat sendiri hihi. Lebih kuranglah tu maksud dia kan. Hhe.


Jadi brother ni pun nyanyi. Asalnya tak menikmati sangat pun lagu yang dia nyanyi tu sebab semuanya dalam bahasa arab, melainkan kat part Ya Ilahi Ya Ilahi tu, terasa agak masuk ke dalam hati bila ramai ramai pakat menyahut menyanyi bersama. Selesai dia menyanyikan lagu, kemudian dia membacakan maksud lagu tersebut. Masa dia baca maksud tu, terasa hati macam tersentuh. Terasa macam lagu tu sangat menyentuh perasaan. Maksud maksudnya buat hati terasa sayu dan damba keampunan dari Allah. Pagi tadi salah seorang sahabat yang ikut pergi ke daurah ada berkongsi maksud lagu ni. Boleh baca di bawah. Semoga hati-hatimu tersentuh juga insyaAllah.



Song : Ya Ilahi
By : Muhammad Al-Husaya


In one of the nights,
I don't know what happened to me,
Darkness covered me O my Rabb,
The earth has been narrowed,
And (also) the sky,
And my heart haven't know the light,
And tears stayed, crying O my Allah.


Ya Ilahi 3x


I committed a big sin,
And i am inside my sadness a captive,
Chained by the sin O my Rabb,
Does the sinner deserve forgiveness, O my Ilaah.


I admit my sins, O my Allah,
You are The One who created, mercied, and blessed me,
All the time You were with me, O my Rabb,
However i went far away from You and forgot Your rights,
And waked on my way, O my Ilaah.


And today O my Rabb,
I come back from a darkness beyond the boundaries,
The heart is broken and my sight is confused,
And i am sinking and see no one but You to rescue me,
No help except You,
O my Ilaah, O my Ilaah.


I was really touched. Seriously. Especially when i read the last part of the song. It seems connected to what i am facing right now. Yes, the heart is broken and my sight is confused. And i see no one but Him to rescue me. No help except Him :'|


p/s : Kalau orang yang kita cinta tu, tak letakkan kita untuk masa depan dia, mungkin dah tiba masanya untuk letakkan dia sebagai masa lalu kita. Be strong dear.

No comments: